Tycker du att din luft/luftvärmepump funkar sämre än den gjorde när den var ny? Märker du av en gradvis försämring av din pump så kan det vara hög tid att ge den lite omsorg. Genom att vårda din luft/luftvärmepump säkerställs att du får ut en hög effektivitet och dessutom en ren och fräsch inomhusmiljö på köpet. Det krävs ingen stor insats eller några avancerade hjälpmedel för att rengöra pumpen, men det är viktigt att det görs regelbundet, kanske extra viktigt om du har husdjur då päls lätt sugs in i innedelen och kan begränsa funktionaliteten.

Utan underhåll kan luft/luftvärmepumpens kapacitet minska relativt snabbt. Det beror till stor del på att smuts och damm täpper igen inomhusdelens luftfilter och lameller.

Är du osäker på hur man gör för att göra rent sin luft/luftvärmepump, eller om du tror att anledningen till att din pump funkar sämre är någon annan än bara smuts så går det givetvis bra att kontakta JEMT Vatten och Värme för en fullständig översyn och eventuell reparation, och då kan du även passa på att vara på plats för att se hur man rengör pumpen. Kanske vågar du då på dig att göra det själv nästa gång.

Följ stegen nedan för att på ett snabbt och smidigt sätt rengöra din luft-luftvärmepump. Genom att följa dessa råd ser du till att din värmepump ger dig den bästa möjliga energibesparingen.
Titta gärna även på filmen så ser du hur enkelt det faktiskt är!

Rengöring av luftvärmepumpens innedel

  1. Stäng av strömmen till din luft/luftvärmepump. Lyft sedan av skyddskåpan.
  2. Avlägsna filtren, dammsug dem noggrant, ellerskölj dem i vatten.
  3. Du kan ta hjälp av en rengöringsspray avsedd för luft/luftvärmepumpar och spraya rikligt över kondensorn. Låt sprayen verka enligt instruktionerna på förpackningen.
  4. Skölj av rengöringssprayen genom att spraya med ljummet vatten. Detta vattnet kommer sedan försvinna ut genom röret för kondensvattnet.
  5. Du bör även damma av innedelen med jämna mellanrum för att begränsa mängden damm som pumpen utsätts för.

Rengöring av luftvärmepumpens utedel

  1. Stäng av strömmen till din luft/luftvärmepump.
  2. Rensa bort löv och annat som har hamnat på utedelen av din värmepump.
  3. Torka av de olika plast- och plåtdelarna med en fuktig trasa.
  4. Kontrollera att inget har fastnat i utedelen.
  5. För att kondensvattnet ska kunna rinna bort är det även viktigt att du kontrollerar att det är rent under utedelen samt att dräneringshålen är fria.

Så här enkelt gör du rent din luft/luftvärmepump!
Märkt på: